От ГЕРБ се готвят да направят множество промени в данъчното

...
 От ГЕРБ се готвят да направят множество промени в данъчното
Коментари Харесай

ГЕРБ се втурна да променя данъците през извънредния закон

 От ГЕРБ се готвят да създадат голям брой промени в данъчното законодателство  чрез плана на закон за изключителното състояние, който следва да бъде прегледан на второ четене. Техни вносители са група депутати от партията на Бойко Борисов, отпред с шефа на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Към предложенията липсват каквито и да било претекстове и аргументация .

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се удължават до 30 юни 2020 година периодите за подаване на годишната данъчна декларация и внасяне на дължимите налози за следните данъци:

-корпоративен данък;

-данъка върху разноските

-данъка върху помощните и спомагателните действия по смисъла на Закона за хазарта,

-данък от бюджетни предприятия, които подлежат на облагане с налог върху приходите

-данък върху активността от опериране на кораби.

Сега сроковете са до 31 март.

За месеците от януари до юни 2020 година в това число фирмите ще вършат месечни или тримесечни предплатени вноски за корпоративния налог въз основата на данъчната облага, заявена за 2018 година Но:

- от вноски ще бъдат освободени предприятия, чиито чисти доходи от продажби за 2018 година са били под 300 000 лева, както и учредени през 2020 година компании и други Идеята е да се даде глътна въздух на дребния и на прохождащия бизнес.  

Големите предприятия -  с чист доход за 2018 година над 3 млн. лв., ще вършат месечни предплатени вноски. Останалите ще заплащат на тримесечия. Размерът на вноските ще се пресмята служебно от Национална агенция за приходите.

Сериозна смяна се предлага в  Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

За интервала, в който трае изключителното състояние, няма да се образуват изпълнителни производства против длъжници на бюджета - в случай че не се постанова да се защитят изключително значими държавни или публични ползи или в случай че има опасност от " забележителна или мъчно поправима щета ", написа още в плана. Дефиниции за „ доста или мъчно поправима ” не се дават.

Заради изключителното състояние се предлага обществените реализатори от Национална агенция за приходите да спрат за запорират и продават имущество на длъжици поради неплатени налози, акцизи, осигуровки. Но върху отговорностите ще се начислява рента за периода на прекъсването. В този интервал общественият реализатор няма да прави опити да събира суми от длъжника, само че може да прави дейности за обезпечаването на вземанията.

Вносителите оферират в изискванията на изключително състояние работодателят да има право да прати в заплатен отпуск своите служащи и чиновници, без да ги пита съгласни ли са.   Това се отнася и за държавните чиновници.  Става дума за до 1/2 от полагащия се заплатен годишен отпуск. 

Шефът на организация „ Митници ” ще получи " мандат " да дава безплатно иззети от извършители артикули, които могат да оказват помощ в работата на лечебни заведения, Българския червен кръст, детски градини, учебни заведения, обществени заведения, държавни и общински институции. 

Също безплатно шефът на митниците ще може да раздава и конфискуван етилов алкохол за стерилизация на изброените институции. Предоставените акцизни артикули ще се освобождават от заплащане на данък.

До преустановяване на изключителното състояние се стопира откриването на публични поръчки и състезания за план , а за откритите до влизането в действие на закона процедури периодите стопират да текат. Изключение се прави, когато е належащо да се разгласи възлагане за обезпечаване на живота и здравето на жителите, националната сигурност или защитата на страната. На финансовия министър ще се дадат пълномощия да пуска публични поръчки - при неотложни условия. Какви биха могли да бъдат тези условия – не се показва.

През 2020 година отстъпка от 5% ще се прави данъкоплатците, предплатили до 30 юни налога върху недвижимите парцели или колите за цялата година.

До 30 юни 2020 година се удължава и срокът за заплащане на налог върху разноските от лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, както и физическите лица, регистрирани като аграрни стопани.

С един месец повече ще разполагат шефовете на организациите – първостепенни разпределители на бюджетни заеми, с цел да дават на финансовия министър дължимите до 31 март доклади по Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш.

За да оказват помощ на туристическия отрасъл от ГЕРБ оферират промени в Закона за туризма. За интервала на изключителното състояние се анулира задължението на туроператорите да възстановят на клиентите си в 14-дневен период парите за анулирани резервации и несъстояли се екскурзии.  Връщането на сумите може да бъде разсрочено. Друга алтернатива е на клиентите да бъдат предоставени ваучери, които те да употребяват в по-добри времена. 

Управляващите оферират и ремонти в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие . Промените позволяват  периодите на договорите за концесия или за наем да бъдат удължени до една година . Мотивът - изцяло е допустимо коронавирусът да провали летния сезон и нашите плажове да останат пусти през идните топли месеци. 

 

Депутати от ГЕРБ прибавят в законопроекта и редица обществени и здравни промени , стартирани в последните дни.

Лекарства и ТЕЛК: Аптеките ще могат да отпускат лекарствени артикули единствено по рецептурна брошура, без показване на рецепта съгласно последно вписаните в рецептурната брошура данни за отпуснати лекарствени артикули. Това ще важи до 2 месеца след анулация на изключителното състояние.

Протоколите за скъпоструващо лекуване на хронично заболели пациенти, чиито период изтича по време на действието на този закон, се не престават служебно от НЗОК до 2 месеца след анулацията на изключителното състояние.

Продължават действието си експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, при които срокът на неработоспособност изтича по време на действието на този закон. Те също не престават да работят до 2 месеца след анулацията на изключителното състояние.

Отпуск и компенсации: Работодателят може да разпорежда надомна работа и/или от разстояние без единодушие на служителя. Когато заради изключително състояние работата на предприятието е прекъсната, работодателят има право да даде платения годишен отпуск на служителя и без неговото единодушие. Ако платеният отпуск е привършен, се дава неплатен.

При прекратяване на работа със заповед на държавен орган, служителят има право на обезщетение от 50% от брутното му трудово заплащане, само че не по-малко от 75% от минималната заплата. При прекратяване на работа при оповестено изключително състояние служителят има право на брутното си трудово заплащане. Тези два текста следват съществуващи разпореждания за насилствения престой, само че работодателите бяха срещу компенсацията, защото се притесняваха, че ще се стигне до такава степен в една компания едни служащи да получават обезщетение, а други - цялостна заплата.

Пенсии и компенсации: Заявления, тъжби и други документи за компенсации, помощи и пенсии ще могат да се подават по електронен път с електронен автограф, с ПИК или посредством лицензиран пощенски оператор. Тези документи ще се смятат за подадени в период, в случай че са подадени до 14 дни след края на изключителното състояние в съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт. Заявления за безработица също ще се подават посредством ПИК и електронен автограф в Национален осигурителен институт, или на книжен притежател в бюро по труда. Пенсиите на хората, които имат добит стаж след 31 декември 2018 година ще получат служебно преизчисление, считано от 1 април.

По време на действието на закона за изключителното състояние Национален осигурителен институт превежда на работодателя 60% от осигурителния приход на лица във компании, отговарящи на критерии, избрани с акт на Министерски съвет. Това е обещаният тласък за компании в усложнение, които имат желание да редуцират хора. Парите ще дойдат от фонд " Безработица " в Национален осигурителен институт, като задачата е хората да бъдат избавени от безработица, само че и за тях да продължат да постъпват осигуровки. Останалите 40% ще се поемат от работодателя.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР